Patelnie wok

Wok, czyli tak naprawdę głęboka patelnia jest niezwykle popularna w polskich domach. Ten rodzaj patelni jest przeważnie stosowany w kuchni azjatyckiej, jednak obecnie zyskała ona ogólne uznanie. Jakie patelnie wok można znaleźć w sklepach?

Funkcjonalna patelnia wok

Głębokie patelnie typu wok wykonane są z niezwykle trwałego materiału. Wok żeliwny to patelnia, którą można stawiać nawet na płycie indukcyjnej. Są one niezwykle odporne na wysokie temperatury, natomiast przyrządzane na niej dania nie przywierają do dna.

Zakupić można także tak zwany wok stalowy, który wykonany jest ze stali nierdzewnej. Tego typu patelnie można bez problemu umieszczać nawet w piekarniku.

Woki służą przede wszystkim do smażenia, duszenia czy gotowania w wodzie. Fakt, iż są one naprawdę głębokie, pozwala na tak zwane ,,podrzucanie potraw".

Bardzo pochyłe brzegi patelni sprawiają, że temperatura jest równomiernie rozprowadzona po wnętrzu woka, dlatego też przygotowywanie potraw jest zdecydowanie szybsze. 

Dania z woka

Na tej patelni można przede wszystkim tworzyć różne potrawy z ryżem i warzywami.

Będzie ona zdecydowanie przydatna, jeśli w domu mają pojawić się dania z kuchni azjatyckiej.

Duszone warzywa, makaron czy mięso to najczęściej spotykane składniki, jakie umieszcza się na woku.

Warto pamiętać, że to tworzywo patelni jest odpowiedzialne za końcowy efekt potrawy. Warto zwracać uwagę przy zakupie woka.

Patelnie żeliwne i stalowe to najlepsze rozwiązania. 

Woki stają się coraz częściej wykorzystywane. Nic w tym dziwnego, gdyż zdecydowanie ułatwiają gotowanie.

Ceny są głównie uzależnione od producentów i wielkości patelni. Należy pamiętać jednak o tym, aby zwracać uwagę na materiał, z jakiego pochodzi głęboki wok.