Patelnia grillowa - idealny sposób na zdrowsze smażenie! 

Obecnie, by zdrowo się odżywiać i dbać o swoją dietę, nie trzeba już rezygnować z lubianych smażonych potraw. Dzięki patelniom grillowym można przygotować je w dużo zdrowszej formie niż na tradycyjnej patelni. 

Patelnie grillowe posiadają specjalne profilowane dno z charakterystycznymi żłobieniami, które pozawalają w łatwy sposób pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Specjalnie wyprofilowane dno sprawia, że tłuszcz wytapiający się z mięsa, zamiast wchłaniać się do niego ponownie, wytapia się do żłobień i tam pozostaje. 

Szczególne wykonanie patelni pozwala na przygotowywanie posiłków w formie grillowej przez cały rok w warunkach domowych.

Jest to bardzo prosty sposób na przyrządzanie zdrowych wersji ryb i mięs, a także smacznych grillowanych warzyw. To zdecydowanie wybór dla osób, które cenią sobie kuchnię w stylu light i fit, a jednocześnie nie chcą tracić smaku charakterystycznego dla smażenia.

To gwarancja smacznego i smakowicie wyglądającego dania, które jest niskokaloryczne i bardziej lekkostrawne dla naszego organizmu. 

Jakie rodzaje patelni sprzedajemy?

W ofercie dostępne są patelnie grillowe różnego rodzaju m.in. patelnie grillowe żeliwne, na indukcję czy z powłokami teflonowymi, nieprzywierającymi - wielu różnych, renomowanych marek. Mogą różnić się także kształtem, wielkością oraz materiałem wykonania. 

Jedną z najczęściej wybieranych jest patelnia żeliwna grillowa. Taka patelnia nie jest dodatkowo pokrywa żadną powłoką, co niestety skutkuje tym, że do przygotowania posiłków konieczne będzie użycie większej ilości tłuszczu.

Jej największymi zaletami są wyjątkowa trwałość oraz odporność na uszkodzenia, zarysowania a także odkształcenia. Dodatkowo żeliwo doskonale podkreśla smak i aromat grillowanych mięs. 

Jeżeli w domu posiadamy płytę indukcyjną, należy zwrócić uwagę podczas wyboru patelni, czy aby na pewno nadaje się do tego rodzaju płyty kuchennej. W takim wypadku zdecydowanie sprawdzi się patelnia grillowa na indukcję. Ten rodzaj patelni będzie dostosowany do pracy nie tylko na płycie indukcyjnej, ale także na kuchenki gazowe i elektryczne.

Dno patelni na indukcję wykonane zostało z materiału ferromagnetycznego, co pozwala na wykrycie przez pole indukcyjne. 

Jak smażyć na patelni grillowej

Istotnym aspektem jest wiedza, jak smażyć na patelni grillowej, tak aby posłużyła przez długi okres. Ważne jest rozgrzanie patelni, zdecydowanie trzeba ją odpowiednio nagrzać.

Patelnia grillowa zaprojektowana została tak, że ma bardzo grube dno, przez co nagrzewa się wolniej od tradycyjnej patelni. Odpowiedni czas nagrzewania to od kilku do kilkunastu minut - tutaj kluczowy jest materiał z jakiego patelnia została wykonana. 

Podstawowym warunkiem jest również użycie tłuszczu do smażenia, nie powinno się grillować bez niego. Nawet jeżeli powłoka jest wykonana z materiału nieprzywierającego, należy użyć niewielkiej ilości tłuszczu.

Przez cały proces powinno się stale kontrolować grillowany produkt, dynamicznie zmieniając temperaturę, tak aby potrawa była równomiernie wysmażona. 

Charakterystyczne żłobienia sprawią, że dania z patelni grillowej uzyskają atrakcyjny wygląd, a wytopiony tłuszcz pozostawi je wyłącznie w zdrowej, soczystej formie. Dania jakie można przyrządzić to m.in. karkówka z grilla, grillowana pierś z kurczaka, kiełbaski, bakłażany czy grillowane skrzydełka i szaszłyki.