Patelnia do naleśników - jaką wybrać?

Dla każdego miłośnika pysznych placuszków, wybór patelni naleśnikowej to nie lada zadanie. W gąszczu ofert wybrać tą najlepszą dla siebie jest zadaniem trudnym.

O ból głowy przyprawia porównywanie powłok, rozmiarów i materiałów przeznaczonych do wyprodukowania naczynia.

W sklepie PaniKucharska.pl znajdziesz kilka modeli patelni do smażenia naleśników. Nie sprzedajemy najtańszych modeli dostępnych na rynku. Wychodzimy z założenia że liczy się dobra jakość produktu.

Po co Ci patelnia która po kilku smażeniach może się odkształcić, lub stracić połowę powierzchni nierzywierającej?

Jak wygląda patelnia do smażenia naleśników?

patelnie dwustronne, elektryczne i te najbardziej popularne – tradycyjne

Może mieć powłokę ceramiczną, antyadhezyjną, teflonową, granitową lub może być żeliwna

Podstawowa zaleta – patelnia jest płaska, bardzo ważne żeby miała niski rant. Niska ścianka ułatwia zdejmowanie gotowych naleśników, lub placków bezpośrednio na talerz.

Uniwersalna średnica powierzchni roboczej to ok 26 cm, oczywiście są w sprzedaży patelnie o średnicach mniejszych i większych.

Wybór rozmiaru zależy głównie od Ciebie. Gdy smażysz naleśniki dzieciom, kup mniejszą. W sprzedaży są dostępne patelnie z wesołymi wzorami, które uwieczniają się w placuszkach.

Uchwyt musi być wygodny, występują też modele z odpinanym uchwytem. Jest ważne gdy masz mało miejsca w szafce kuchennej, patelnię z odpinanym uchwytem łatwiej schować.

Czy patelnie naleśnikowe działają na indukcji?

W sprzedaży mamy modele które są przystosowane do działania na wszystkich źródłach ciepła w tym na indukcji. Na opakowaniu, lub na dnie patelni znajdziesz specjalne oznaczenie.

Natomiast gdy posiadasz zwykłą kuchnię gazową, elektryczną lub ceramiczną nie musisz kupować patelni przystosowanej do indukcji.

Jak wyczyścić patelnię do naleśników?

Wystarczy umyć ciepłą wodą z płynem lub włożyć do zmywarki.

Patelnie żeliwne do naleśników myjemy tradycyjnie i wycieramy do sucha. Po wysuszeniu natrzeć powierzchnię odrobiną oleju.